August 17, 2015

Tendorju Aikido

tendo-147x300

Tendo (jap:nebeski put) je ime aikido stila koji se vežba u našem dođou. Ime škole potiče od imena mesta u kojm je sensei Kenđi Šimizu rođen. Kaligrafski natpis napisao je starešina poznatog budističkog hrama Daitokuđi iz Kjotoa, Tachibana Taiki roši (zen učitelj). Gospodin Taiki je dugo vremena bio duhovni mentor sensei Šimizua. Jednom prilikom sensej Šimizu ga je zamolio da svojim rukopisom ispiše kaligrafiju “tendo” koju danas koriste sve tendorju aikido škole u svetu.

Simbolika naziva škole “Tendo” je iskrenost i čist um.

Tendo predstavlja prirodno stanje svih stvari. Vežbanjem Tendorju aikidoa nastojimo ojačati sebe prevazilazeći sopstvene slabosti. Razvijajući sebe u tom smislu postajemo korisniji društvu u kojem živimo.

“Istinska pobeda je pobeda nad samim sobom!” – Mijamoto Musaši

Shimizu_01

Sensej Kenđi Šimizu rođen je u prefekturi Fukuoka u mestu Tendo 1940. godine. Od ranog detinjstva se intenzivno bavio džudom. U Tokio odlazi da studira ekonomiju na Meiđi univerzitetu gde intenzivno vežba džudo. Osnivača aikidoa Morihei Uešibu upoznaje po preporuci prijatelja Jukihide Kaburagija koji je bio osnivačev prijatelj. Odmah nakon prvog susreta sa Uešibom, na predlog osnivača postaje njegov poslednji ućideši. Kao glavni Uešibin učenik vrlo brzo uči i napreduje, za osam godina od osnivača dobija 8. dan. Nakon Uešibine smrti 1969. godine osniva svoj Šimizu dođo, i dalje pod okriljem centralnog Aikikai hombu dođoa. Tri godine kasnije, u potpunosti se osamostaljuje i svoju školu naziva novim imenom “tendo”.

2002. godine dobija specijalno priznanje japanskog Ministra inostranih poslova za dugogodišnji doprinos predstavljanja aikidoa kao dela japanske kulture u svetu. Ubrzo posle toga uručen mu je poziv japanskog cara Aikihita na prijem, što predstavlja najveću čast koju jedan japanac može da zasluži. Danas važi za jednog od najeminentijih aikido majstora na svetu.

Sensej Šimizu, počev od 2002. godine, svake godine dolazi u Srbiju i podučava aikidoke u našem klubu i klubovima Tendorju aikido saveza.

Poslednji učenik Morihei Uešibe

Leave a Reply

Your email address will not be published.