August 23, 2015

Aikido za decu

Treninzi za decu održavaju se utorkom i četvrtkom od 20h za uzrast od 5 do 13-14 godina. Treninzi za decu su prilagođeni njihovom uzrastu, odvijaju se na autentičan načkin kao u Japanu i koncipirani su na fizičkim vežbama, motorici i korektivnoj gimnastici.
Jedan od osnovnih ciljeva dečjih treninga jeste da deca, trenirajući u grupi vršnjaka, razviju osećaj za socijalizaciju i steknu naviku da budu deo grupe. Uz to, kontinuiranim vežbanjem, stiču kako samopouzdanje, tako i pouzdanje – sposobnost da usklade svoje misli i dela, jačaju disciplinu i uče se dobrim manirima kako bi izbegli sukob (što je u osnovi borilačkih veština), i razvijaju odgovornost prema sebi i prema drugima.

 

deca5-724x1024

 

Aikido zbog svojih karakteristika, pre svega kao netakmičarska borilačka veština, pa zatim i mnoštvo elegantnih pokreta vrlo pozitivno utiče na razvoj dece. Nepostojanje takmičenja deci pruža mogućnost sagledavanja konfliktnih situacija na drugačiji i pravi način. Pobeda na tamičenju je samo trenutna satisfakcija, ali kada se dete nađe u pravoj situaciji često ne zna kako da reaguje i problem reši na odgovarajući i miran način.

U našem klubu, devojčice i dečaci vežbaju zajedno i tako stiču osećaj ravnopravnosti i uče da poštuju jedni druge.

deca9-724x1024

 

 

U našem klubu vežba se na isti način kao i u centralnom aikido klubu u Japanu. Trening počinje u sedećem položaju, naklonom prema treneru. Vrlo je važno naučiti pravilno držati svoje telo. Pravilno držanje tela, kako u sedećem tako i u stojećem položaju utiče na ravnomeran raspored telesne težine i time se stvaraju uslovi za pravilno fizičko razvijanje.

deca2-1009x1024

 

Na aikido treningu važna je koncentracija, tj. usmerena pažnja na ono što trener govori ili pokazuje. Često se dešava da iako slušamo ne čujemo, ili gledamo a ne vidimo. Nedostatak svesnosti u trenutku u kojem se nalazimo često nas može dovesti u neprijatne situacije u kojima nismo spremni da adekvatno delujemo iako imamo dovoljno znanja kako bi trebali delovati. Na aikido treningu u našem klubu deca pozitivno utiču na drugu decu svojim ponašanjem tako da i druga deca automatski prihvataju dobre manire.

deca1-1009x1024

 

 

U aikidou deca nose beli dogi (kimono za vežbanje) i hakamu (široke pantalone) koje nisu obavezne. Svako dete je odgovorno za svoju opremu. Oprema mora biti čista i uredno složena. Onako kako se odnosimo prema sopstvenim stvarima potvrđujemo privrženost prema onome čime se bavimo. U našem klubu treneri insistiraju na urednoj svlačionici, čistoj urednoj opremi za trening.

 

deca3-1009x1024

 

Odnosi među decom i trenerima su najvažnija stvar u klubu. Na aikido treningu se osim aikido tehnika uči i ponašanje koje je zapravo tajna samoodbrane. Često je ponašanje uzrok neprijatnih momenata za koje je najlakše okriviti druge. U aikidou je majstor onaj koji može na mudar način da reši sukob ili ga izbegne. Vežbajući aikido tehnike postajemo sugurniji u sebe i tako delujući nismo više potencijalna meta za sukob. Aikido tehnika je vrlo efikasna u samoodbrani i deluje isključivo u samoodbrani.

deca4-1011x1024

 

 

 

Prostor u kojem se vežba aikido naziva se dođo. To nije samo mesto gde se trenira, to je mesto na kojem se svi zainteresovani okupljaju sa istim ciljem, da vežbaju aikido unapređujući sebe, upoznaju druge, itd. U dođou se poštuju određeni maniri i način ponašanja koji su veoma bitni. Na ulazu u dođo uvek se poklonimo prema centralnom delu, papuče izujemo pre stajanja na strunjaču. Strunjače pre i posle treninga svi brišu kako bi bile čiste i spremne za narednu grupu. Redovnim dolaskom na aikido treninge ovi maniri postaju sasvim uobičajeni i u svakodnevnom životu van dođoa. Aikido se uči i trenira u dođou, a van dođoa se primenjuje.

Svako ko je zainteresovan da pogleda jedan trening u našem klubu može doći na bilo koji trening.

Dobrodošli!